Hoe kun je leren mediteren? Vijf tips!

leren mediteren in Groningen

Waarom leren mediteren?

Mediteren was voor veel mensen lange tijd iets vaags en zweverigs. Toch zijn veel mensen nu geïnteresseerd in meditatie. Mediteren is niet makkelijk, maar wel heel waardevol. Meditatie kan je namelijk helpen om je geest (en dus je gedachten) wat meer te kalmeren en meer rust te ervaren in je hoofd. Het geeft je daarnaast inzichten en meer bewustzijn. Mediteren verbetert je discipline en je zelfzorg. Wil je leren mediteren, maar weet je niet hoe of waar te beginnen? In dit blog lees je vijf tips om te leren mediteren!

Vijf tips!
Wil je leren mediteren?

Tip 1: Consistentie boven duur

Meditatie leer je het beste door het vaak te doen. Meditatie is namelijk training. Consistentie gaat boven duur, dus liever elke ochtend 5 minuten mediteren dan eens per week een uur. Als het niet te veel tijd in beslag neemt, is het makkelijker om je er aan te committeren. Richt je eerst op het inbouwen van de gewoonte. Kies eerst één meditatie die je dagelijks doet. Zie hiervoor de volgende tip.

Tip 2: Gebruik een app

Er zijn talloze apps die je op weg kunnen helpen. Je vindt in deze apps allerlei ingesproken meditaties waar je mee kunt oefenen. Goede apps om mee te beginnen zijn: Headspace, Insight Timer of Meditation Moments. Je kunt dan gewoon een meditatie aanzetten en gaan zitten in een ontspannen, maar toch aandachtige houding. Het hoeft niet per se in een lotus houding, het kan ook zittend op een stoel of op de bank.

Tip 3: Vind een vaste fijne plek

Meditatie is makkelijker om te leren in een rustige omgeving. Een omgeving waar je je kunt afsluiten voor prikkels van buitenaf. Bij voorkeur vind je een plek in je huis waar het fijn en rustig voelt en waar je je even kunt terugtrekken. Het kan helpen om hier een hoekje of plekje te creëren die uitnodigt tot mediteren. Je kunt er een kussentje of dekentje neerleggen, een kaarsje of iets wat je er aan doet denken. Als je er langs loopt, word je er aan herinnerd en ga je makkelijker zitten.

Tip 4: Lees meer over de achterliggende gedachte(n)

Het kan motiveren en ook in de beoefening van meditatie helpen als je begrijpt wat je doet tijdens mediteren en waarom je dit doet. Er zijn talloze boeken verschenen die op een heel toegankelijke, leuke en simpele manier uitleg geven over mediteren en wat het inhoudt. Vergeet niet om vooral ook te blijven mediteren in plaats van er over te lezen, maar het kan zeker ondersteunend werken.

Vijf tips om te leren mediteren

Tip 5: leren mediteren vanuit mildheid

Gun jezelf de tijd om het te leren. Leren kost nou eenmaal tijd en vaak zijn we te streng voor onszelf en willen we te snel of te veel. Van daaruit zijn we onszelf in een leerproces ook vaak aan het bekritiseren en beoordelen. We vinden dat we het niet goed doen of dat we het al zouden moeten kunnen. Wees mild, geduldig en open in je houding, wanneer je mediteert.

Leren mediteren onder begeleiding?

De vijf tips in deze blog kunnen je verder helpen om te leren mediteren. Het kan ook heel fijn zijn om wat begeleiding te krijgen en een stok achter de deur te hebben bij het mediteren. Zo kun je het langer volhouden en leer je het het beste. Mediteren is een belangrijk trainingselement bij Mindklub: sportschool voor je geest. De groepslessen bieden een stok achter de deur en zijn laagdrempelig en toegankelijk voor iedereen. Bovendien is live en in een groep mediteren nog effectiever en velen vinden het prettiger en makkelijker om in het moment te zijn. Mindklub biedt ook personal training aan, waarbij meditatie ook een onderdeel is.

Misschien vind je deze blogs ook interessant

Bekijk hier meer nieuws, blogs, tips en meer.