Visualisatie: wat zijn de voordelen? Dit blog gaat over de kracht van visualiseren. Sluit je ogen en stel je voor dat je vol in een citroen bijt. Misschien proef je de zure smaak in je mond, en vertrekt je mond of zelfs je hele gezicht. Deze reactie gaat verder dan alleen je inbeeldingsvermogen, je lichaam en je zintuigen reageren alsof het echt gebeurt. Wat is visualiseren precies en wat zijn de voordelen? Lees verder!
Visualisatie: wat is het?
Visualiseren is ons vermogen om ons iets in te beelden of voor te stellen. Dit is een mentale vaardigheid van ons brein en onderscheidt ons van andere zoogdieren. Anders dan dieren kunnen wij, na een stressvolle gebeurtenis, dit weer opnieuw inbeelden. In gedachten. We kunnen dit terughalen door visualisatie. Echter, ons lichaam, en ons brein, kan niet zo zuiver onderscheid maken tussen een beeld in gedachten en een daadwerkelijke gebeurtenis. Hierdoor wordt in het lichaam en in het brein, ook bij het inbeelden van iets stressvols, een soortgelijke stressreactie in gang gezet. Zintuigelijk, maar ook lichamelijk en emotioneel. We kunnen onszelf zo herhaaldelijk blootstellen aan een stressvolle gebeurtenis, wat ons onnodig vaak en lang in een stressreactie of stressmodus kan zetten. Het goede nieuws is dat het omgekeerde ook geldt. Iets moois of positiefs voor ons zien, heeft een kalmerende en rustgevende werking op het brein en het lijf. En hier wordt het interessant…. Wat zijn de voordelen van visualisatie?
De voordelen van visualisatie
Stress vermindering: het inbeelden van rustgevende beelden en situaties kan helpen bij stressvermindering en ontspanning, waardoor je emotioneel welzijn wordt bevordert. Bedenk dus welke beelden of situaties jou eerder ontspannen maakten, of op welke plek jij je fijn voelt en stel dit zo levendig mogelijk voor. Spreek al je zintuigen aan. Stel je voor wat je ziet, hoort, ruikt, proeft en ook voelt (bron).
Doelverwezenlijking: visualiseren waar je naartoe wilt bewegen en het heel concreet voor je zien van je doelen draagt bij aan een grotere kans op het verwezenlijken ervan. Als je weet waar je naartoe wil, kun je richting bepalen en stappen uitzetten. Als je weet dat dat wat je doet een beweging is naar jouw doelen en hoe je het voor je ziet, draagt dit bij aan je motivatie en vervolgstappen.
Positieve emoties oproepen: je kunt specifieke emoties oproepen, door je situaties voor te stellen waarin je deze emotie ervaarde. Dat kan dus ontspanning zijn, maar het kan ook een gevoel van vertrouwen, dankbaarheid of liefde zijn. Beeld je dan een situatie in, die daadwerkelijk gebeurt is of die je met je fantasie bedenkt, waarin jij je bevindt en waarin jij je zo voelt. Stel je helemaal open voor de ervaring en voor dat wat het zintuigelijk, lichamelijk en emotioneel met je doet. Dus ga weer eens terug naar dat etentje met vriendinnen, waarin er iets heel grappigs gebeurde en je inde slappe lach raakte. Wat merk je bij het terughalen? Wat gebeurt er met je mond? Wat gebeurt er in je buik?
(Sport)prestaties verbeteren: visualisatie wordt al langer gebruikt door atleten om hun prestaties te verbeteren. Het helpt bij het verfijnen van technieken en het mentaal voorbereiden op uitdagingen. Alhoewel moeilijk meetbaar, lijkt het alsof bij het visualiseren van een beweging of prestatie dezelfde hersengebieden gestimuleerd worden die nodig zijn om de daadwerkelijke beweging te maken. Zo train je dus de beweging en zou dit daarmee bijdragen aan het ook beter presteren (bron).
Creativiteit stimuleren: visualisatie kan creatieve denkprocessen stimuleren door het verkennen van nieuwe ideeën en mogelijkheden.
Visualisatie: optimaliseren van voordelen in mentale training!
Visualiseren kun je leren. Om de voordelen van visualiseren te ervaren zijn een aantal dingen van belang. Zoals eerder beschreven kan visualiseren ook een negatieve uitwerking op ons brein en ons lijf hebben. Het is van belang om bewust te zijn van wanneer dit gebeurt. Het trainen van de aandacht en het meer bewustzijn van wat er zich in het hier en nu afspeelt, ook van binnen, is hierin helpend. Structurele en consistente training is nodig om deze vaardigheid van aandachtig zijn te onderhouden. Zie hiervoor de groepslessen van Mindklub. Daarnaast wordt in de compassietraining veel gewerkt met het voorstellingsvermogen, zowel om meer in contact te komen met lastige gevoelens, als ook het ontwikkelen en oproepen van meer positieve emoties en zo de kalmerende werking van visualisatie te trainen. Meer weten of lezen over de compassietraining? Check de andere blogs!