Skip to main content

Compassietraining in Groningen. Een speciale en verdiepende training die Mindklub twee keer per jaar aanbiedt. Het is een training die bestaat uit 8 sessies en zal starten op woensdag 27 september. De training wordt op locatie gegeven. Voor veel mensen is compassie iets nieuws en misschien nog een beetje een vaag begrip. Compassie is een breed begrip en de training omvat dan ook veel waardevolle en verschillende elementen. Je leert bijvoorbeeld te dealen met pijnlijke emoties en werkt aan een betere relatie met jezelf, en met anderen. Ben je nieuwsgierig? In deze blog lees je meer over wat compassie is en wat je van de training kunt verwachten.

Zelfkritiek en zelfafwijzing

Velen zullen zich herkennen in gedachten en gevoelens van zelfkritiek en zelfafwijzing. Gedachten die steeds evalueren wat we doen, zeggen of voelen. Deze oordelen zijn vaak niet heel positief. Het kan altijd beter, anders, leuker of grappiger. We zijn heel goed in onszelf bekritiseren, afkeuren en naar beneden praten. Maar wat denk je dat dit doet met je stemming, je levensgeluk en je stressniveau? Gek genoeg zeggen veel mensen direct: “ja, dat helpt natuurlijk niet”. Wat maakt dan dat dit mechanisme van zelfkritiek en zelfafwijzing zo sterk aanwezig is geworden? Er zijn verschillende redenen te vinden, waar in de training meer op in wordt gegaan. Een belangrijk aandeel wordt gevonden in leerervaringen en hoe er in onze opvoeding tegen ons gepraat werd. Veeleisende en strenge ouders hebben invloed op het ontwikkelen van zo’n patroon zelfkritiek en zelfafwijzing. Daarnaast hebben we de overtuiging dat deze patronen ons verder helpen. We zijn maar streng naar onszelf, zodat we altijd weer de drive vinden om onszelf te verbeteren. Daarnaast denken we dat we beter onszelf kunnen afwijzen voordat, of in plaats van, dat anderen dit doen. Compassietraining gaat over het meer bewustzijn van deze patronen en de invloed hiervan. In plaats van onszelf te bekritiseren en af te wijzen, oefen je in de training juist om met een mildere en niet-veroordelende houding naar jezelf te kijken. Begripvol, accepterend en respecterend. Werkt dit dan, en wat is er bekend over de effecten?

Compassietraining: onderzoek en effecten van de training

Compassietraining is een relatief nieuwe training, waar in de laatste jaren steeds meer onderzoek naar is gedaan. Onderzoeken laten verschillende positieve effecten zien. Deelnemers voelen zich na de training meer ontspannen, hebben een mildere houding naar zichzelf en voelen zich optimistischer over de toekomst. Ook draagt de training bij aan het verminderen van klachten van angst en depressie. Andere effecten van de training gaan over het verminderen van zelfkritiek en het verbeteren van het zelfbeeld. Hoe werkt dit dan precies? Hoe ziet zo’n compassietraining in Groningen er inhoudelijk uit?

Compassietraining in Groningen

 

Zelfcompassie en compassie naar anderen

De eerste sessies van de compassietraining gaat over het ontwikkelen van compassie naar jezelf en het verbeteren van de relatie met jezelf. Door oefeningen te doen, waarin je de aandacht naar binnen keert en je zicht krijgt op je gedachten, gevoelens en gedragingen, word je je bewust van dit alles maar daarnaast ook hoe je je hiertoe verhoudt. Dus hoe kijk je naar jezelf? Hoe behandel je jezelf? En wat doet dit met je? Je leert zo patronen te doorzien en daar begint verandering! Wanneer je patronen ontdekt die je helemaal niet helpen, kun je jezelf aanleren (trainen) om anders naar jezelf te kijken en jezelf anders te gaan behandelen. Bijvoorbeeld met meer liefde, respect en begrip. Zoals je ook wenst dat anderen met je omgaan. Toch? Vervolgens worden de sessies daarna meer gericht op je relatie met anderen. Compassie ontwikkelen naar jezelf helpt ook in het meer compassievol omgaan met anderen. Dus ook meer liefdevol, geduldig en niet zo oordelend. Veel mensen worden een beetje zenuwachtig of allergisch als het gaat om liefde, zachtheid en mildheid. Dat is heel normaal. We zijn een beetje bang om te lief, te aardig en te zacht te zijn. Lopen mensen dan niet over je heen? Word er dan geen misbruik van je gemaakt? Terechte vragen, maar de compassietraining heeft ook een andere kant.

Krachtige (zelf)compassie en grenzen aangeven

Het klopt dat we in de wereld waarin we leven niet zullen overleven als we alleen maar lief, warm, zacht en meelevend zijn. Het is ook nodig om grenzen aan te geven. Grenzen te voelen en hiervoor te gaan staan. Dit zijn net iets andere kwaliteiten waar ook aandacht aan wordt besteed in de training. De oefeningen gaan dan meer over het voelen van kracht en moed om niet te accepteren wat niet goed voor je is en hiervoor in actie te komen. Eerlijk zijn naar jezelf en anderen en dit duidelijk te communiceren. Dat doen we vaak liever niet omdat we dan bang zijn voor afwijzing, ongemakkelijke situaties en conflicten. Spannende dingen vermijden we liever. Het vraagt moed, kracht en durf om ook deze kanten van jezelf te bekijken en hierin veranderingen aan te brengen. Soms is het nodig om wat “harder” te zijn, soms is het nodig om wat “zachter” te zijn en beide elementen mag je ontwikkelen.

Compassietraining in Groningen: je bent welkom!

De compassietraining in Groningen start twee keer per jaar. Je kunt je nu aanmelden voor de training die start op woensdag 27 september. Er wordt dan een kennismakingsgesprek met je gepland. Dit is een persoonlijk gesprek waarin je de trainster leert kennen en je samen onderzoekt waar jouw vragen over gaan en waarin je jezelf zou willen ontwikkelen. Je kunt vragen stellen en ook kijken of de training in jouw situatie passend is. Begin je liever eerst 1-op-1 of train je liever eerst een paar keer mee in de groepslessen? Dat kan ook! Check de opties en schroom niet om meer informatie te vragen.

Leave a Reply

× Hoe kan ik je helpen?