Mindklub (sportschool voor je geest) in het DVHN.

Sportschool voor je geest

Sportschool voor je geest

Mindklub (sportschool voor je geest) in het DVHN. Meet krullenbol Kris Wijma, 30 jaar, afkomstig uit Groningen, nu wonend in Amsterdam. Kris heeft haar eigen sportschool. En dan niet het soort met crosstrainers, loopbanden en zware gewichten. Nee, Kris heeft een sportschool voor de geest. Want een gym voor je psychische gesteldheid zou eigenlijk net zo standaard moeten zijn als die voor je fysieke gezondheid. Met dat doel richtte ze MindKlub Groningen op.

,,Stemmingswisselingen, hoge eisen aan mezelf stellen, perfectionisme, mijn zelfbeeld, het zoekende zijn op meerdere vlakken, dat waren een aantal life struggles waar ik mee worstelde. Ik kwam erachter dat ik niet de enige was met deze ‘lastigheden’, in mijn omgeving was veel herkenning. Veel mensen hebben de overtuiging niet goed genoeg te zijn, angst om alleen over te blijven, de wens om gezien te worden. Daar móest ik iets mee.’’

Om aan haar struggles te werken deed Kris aan mindfulness, ademwerk, compassietraining, meditatie. ,,Zo heb ik geleerd om meer vanuit mezelf te denken, niet alleen maar anderen te pleasen , liever voor mezelf te zijn, minder zwaar te tillen aan dipjes en/of stemmingswisselingen. En natuurlijk, naarmate je ouder wordt verbetert je zelfbeeld ook, je leert jezelf steeds beter accepteren, te omarmen.’’

Nu geeft ze zelf zulke trainingen, in een moderner jasje. ,,Vaak wordt dit nog bestempeld als ‘zweverig’ en spiritueel. Dat komt denk ik door de niet zo hippe locaties, de ‘tierelantijntjes’ erbij zoals wierook, tarotkaarten. Toen ik deze dingen deed was ik 25 en altijd de jongste, de meesten waren 60-plus. Ik wilde het toegankelijker maken, voor een jonger publiek.’’

Kris, die ook werkt als freelance psycholoog, pendelt op en neer tussen de Randstad en het Noorden. Iedere woensdag tot en met vrijdag geeft ze een-op-een- of groepslessen. ,,Het continue ‘aanstaan’, opgejaagd voelen, moeilijk kunnen ontspannen, de druk van verwachtingen van zichzelf of uit hun omgeving, die klachten hoor ik veel. Digitalisering, onze telefoons, social media, prestatiedruk, we leven in een tijd waarin we gemakkelijk overvraagd worden.’’

Kris droomt van meerdere vestigingen. ,, Ik werk nu samen met Sportcentrum Noord, waar mensen eerst hun lichaam kunnen trainen en dan hun geest. Ik hoop andere sportscholen te inspireren.’’ Hoe ze zelf tot rust komt? ,,Door mijn werk, ik doe iedere les actief mee, regelmatig de stilte op te zoeken, te mediteren, maar ook sporten en dansen zijn voor mij uitlaatkleppen.’’

Mindklub (sportschool voor je geest) in het DVHN schreef bovenstaand artikel. Wil je meer weten over de trainingen van Mindklub? Neem een kijkje of neem contact op voor een kennismakinsgesprek,

 

Misschien vind je deze blogs ook interessant

Bekijk hier meer nieuws, blogs, tips en meer.

compassietraining en innerlijke criticus
Nieuws

Mindfulness groepslessen bij Sportcity

Mindfulness groepslessen bij Sportcity Amsterdam. Mindklub verzorgt vanaf heden wekelijkse groepslessen Mindfulness, in samenwerking met