Over de voordelen van meditatie en rust in je hoofd…

een positiever zelfbeeld trainen

Meditatie is een eeuwenoude en belangrijke oefenvorm in het trainen van de geest. Er zijn veel misvattingen over meditatie en hoe dit werkt. Een veelvoorkomende misvatting is dat meditatie je hoofd leeg maakt en een training is in “niet meer denken”. Een begrijpelijk idee, maar niet haalbaar voor de gemiddelde mens die in de gekte van de Westerse wereld leeft. Waarom is dit idee dan wel begrijpelijk en wat zijn dan de voordelen van meditatie? Lees er meer over in dit blog!

Onrust in je hoofd

Herken je het gevoel van onrust in je hoofd? Onrust in de vorm van duizenden gedachten die door je hoofd razen? Ze zijn vaak de oorzaak van niet kunnen slapen, moeilijk kunnen focussen en ook stress komt in veel gevallen voort uit onze manier van denken. Wat we precies denken en hoe dit ons beïnvloedt hebben we het grootste deel van de tijd niet door. Het gaat automatisch en onbewust. Toch kunnen we wel behoorlijk last hebben van die gedachten, omdat ze onrust geven. Bijna iedereen herkent dit en zegt hier graag vanaf te willen. We kunnen niet zomaar stoppen met denken, maar er zijn wel oefentechnieken om wat meer rust (in ons hoofd) te ervaren. Meditatie is hier een voorbeeld van. Wat is meditatie nou eigenlijk?

Aandachttraining

Meditatie kent zijn oorsprong in het Oosten. In verschillende denk- en leefwijzen is meditatie onderdeel van het dagelijks leven, met als doel de geest te observeren en kalmeren. Er zijn inmiddels honderden vormen van meditatie. Mindfulness meditatie is bijvoorbeeld een vorm van meditatie waarbij de aandacht gefocust wordt op een bepaald object. Het wordt daarom ook wel eens aandachttraining genoemd. We denken dat we goed kunnen multi-tasken, omdat we dit vaak doen maar eigenlijk zijn we er niet bepaald voor gemaakt. In veel gevallen gaat het doen van de ene taak namelijk ten koste van de andere taak. Denk maar eens aan een maaltijd (volgens recept) koken en ondertussen een gesprek voeren met je vriendin. In meditatie, of aandachttraining, richten we de aandacht op één object. Wat gebeurt er dan? Je raakt binnen no-time afgeleid. Je aandacht dwaalt af. De training is om dit keer op keer op te merken, zodat je de aandacht bewust terug kunt brengen. Je wilt je bewust zijn van momenten van afleiding, zodat je de focus terug kunt pakken. En waarom leidt dit dan tot minder onrust in je hoofd?

 

Meditatie en schrijfoefeningen.

Meditatie en gedachten

Omdat onrust voor een groot deel wordt veroorzaakt door gedachten, zou minder denken helpen in het ervaren van meer rust. Hoe denken we dan minder? Geef je mind niet de ruimte! Meditatie zorgt ervoor dat al onze aandacht naar dat ene object gaat en er minder ruimte over is voor gedachten. De geest kalmeert. Het denken is echter sterk en zal de aandacht steeds weer proberen kapen. In meditatie kunnen we dit opmerken en observeren. Opmerken wanneer onze focus toch is gekaapt en dan de aandacht weer loskoppelen van gedachten. Iedere keer weer opnieuw terugkomen in de focus. Meditatie helpt dus in het kalmeren van onze geest door de geest een taak te geven. Een taak anders dan denken. Maar moet je dan de hele tijd zitten mediteren, om maar niet te denken? 

Voordelen van meditatie

Het trainen van je biceps in de gym maakt je armspieren sterker. Dat is niet alleen handig in de gym zelf, maar natuurlijk ook daarbuiten. Je wordt fitter en sterker en dat is op veel gebieden handig. Hetzelfde geldt voor het trainen van de geest. Je traint je aandacht, verbetert je focus en kan eerder opmerken wanneer je afgeleid bent. Wanneer je weer in een onzinnige gedachtestroom terechtkomt kun je dit herkennen en dan bewust je aandacht richten, daar waar je je aandacht op wíl richten. Wil je beginnen met trainen, of wil je je training onderhouden en heb je een stok achter de deur nodig? Kijk eens naar de trainingen van Mindklub of kom een keer gratis meedoen! 

 

Misschien vind je deze blogs ook interessant

Bekijk hier meer nieuws, blogs, tips en meer.