Mindfulness kan helpen bij een overprikkeld brein. Het kan niet alleen helpen bij het ontprikkelen, maar ook bij het verminderen van overprikkeling. Helaas kunnen we overprikkeling bijna niet meer helemaal voorkomen. We leven nou eenmaal in een wereld vol met prikkels. In dit blog lees je hoe mindfulness en het trainen van de aandacht je kan helpen, wanneer je vaak last hebt van een overprikkeld brein.
Overprikkeld brein
Ons brein is super complex, maar ook super ingenieus. Het kan en doet zoveel voor ons. Het brein is onder meer een heel belangrijk in het opnemen en verwerken van informatie, welke voortdurend via onze zintuigen binnenkomt. We zien, horen, ruiken, voelen en proeven zodat we de wereld om ons heen kunnen waarnemen. Het brein ontvangt en selecteert deze informatie, interpreteert deze informatie en maakt voortdurend inschattingen van wat we wel of niet moeten met deze informatie. Moeten we in actie komen, moeten we afwachten, een oordeel vormen, opletten of te hulp schieten? Nogal een taak voor dit brein, zeker gezien het feit dat de wereld zich in zo’n rap tempo ontwikkelt met steeds meer informatie (en dus prikkels)! Het brein ontwikkelt mee, maar kan de snelheid van de ontwikkelingen eigenlijk niet goed bijbenen waardoor het eigenlijk niet is gemaakt voor de veelheid aan informatie die binnenkomt. We worden dus voortdurend wat overvraagd en dus ook overprikkeld (bron: meditation moments).
Mindfulness en aandacht
Mindfulness wordt ook wel aandachttraining genoemd. Het is een training in het bewust leren richten van de aandacht. Aandacht is een functie van ons brein, die ervoor zorgt dat we ons kunnen focussen en daarmee bewust dingen kunnen waarnemen om ons heen. We kunnen ook van binnen waarnemen, maar daar gaat dit blog niet zozeer over. Om de wereld om ons heen waar te nemen is aandacht nodig. Echter, door de veelheid aan prikkels raakt de aandacht heel snel verdeeld. Het gaat van hot naar her, vaak onbewust en ongestuurd. Hiermee komt er zomaar onbedoeld heel veel informatie binnen en eigenlijk te veel. Het brein probeert wel te selecteren en filteren maar door de veelheid is dat bijna niet te doen. Wanneer je de aandacht bewust leert richten en aandacht traint en daarmee de functie sterker maakt, kun je je brein wat helpen met filteren (bron: Pysned).
Mindfulness als remedie btegen een overprikkeld brein
Hoe kan Mindfulness nou een remedie zijn, of een hulpmiddel zijn, tegen een overprikkeld brein? Doordat we bewust de aandacht richten, en daarmee de aandacht dus niet voortdurend naar alles en iedereen uit laten fladderen, kunnen we minder prikkels binnen laten komen. Stel je voor dat je op een drukke verjaardag bent. Je zit op de bank te kletsen, maar om je heen zijn er nog 6 gesprekken gaande. Je probeert ook nog wat te luisteren naar de muziek, een danspasje te maken en de ingang te scannen om te kijken of niet je ex waarmee je net bent gebroken binnen komt wandelen. Er is veel gaande. Je krijgt veel binnen. Je brein moet op meerder vlakken aan de bak. Kijk of je af en toe, ook al is het maar een paar seconden, je aandacht even kunt richten op iets dichtbij jezelf. Bijvoorbeeld je voetzolen op de grond, je ketting om je nek, je ademhaling, of iets wat redelijk neutraal is voor je. Op deze momenten geef je je brein even een pauze. Je laat even bewust wat minder binnenkomen. Zo kun je doseren, filteren en jezelf beschermen voor die continue instroom van prikkels.
Mindfulness trainen bij Mindklub?
Mindfulness is iets wat training vraagt. Consistent en structureel je aandacht trainen zodat je die steeds meer bewust kunt richten en je jezelf dus steeds beter kunt helpen, bijsturen en kunt leren doseren. Bijvoorbeeld voor een minder overprikkeld brein en minder klachten van vermoeidheid, futloosheid, slecht slapen of concentratieproblemen die vaak voortkomen uit een overprikkeld brein. Mindklub biedt verschillende trainingsvormen voor de mind en mindfulness is daar een van. Neem een kijkje in het trainingsaanbod en kom een keer gratis meedoen!