We kennen de struggle allemaal. Wekker op tijd gezet. En dan, na een keurige score van 3keer snoozen, je bed uit gestapt. Fluitend op de fiets en perfect op tijd op je werk. Klaar voor je productiefste dag ooit. Je begint aan je taak en na 5 minuten zit je glazig uit het raam te staren. Denkend aan wat je straks voor lunch zal gaan eten, je afvragend of het momenteel net zo hard zou regenen in Stockholm en hoe het ook alweer zat met het scheikundig procesvan regen. Totaal irrelevant. Je spreekt jezelf toe (“OK.. FOCUS NU”) en brengt jezelf weer bij de les. 5 minuten later zit ben je aan het scrollen op de Instagram pagina van de tante van je nieuwe vlam. Wanneer je dit door hebt, wat ook een proces van minstens 30 minuten is, raak je gefrustreerd en besef je je dat het wel weer eens heel lastig kan gaan worden vandaag. Geen focus. Wat kun je daar nou aan doen? Ik geef je in deze blog 10 tips die helpen bij het verbeteren van je focus en je direct kunt toepassen.
1. Doe één ding tegelijk
Multitasking is leuk en soms ook handig, maar is niet heel helpend voor je focus. Kies daarom 1 taak uit en richt hier je volledige aandacht op. Je zult merken
dat dit uiteindelijk efficiënter en ook prettiger werkt en bovendien het resultaat beter is. Daarna kun je in dezelfde flow door met de volgende taak. Maar niet zonder een korte pauze!
2. Neem regelmatig pauze
Laat je focus even rusten en “opladen” door te pauzeren. Ga dan bij voorkeur niet (de hele pauze) op je telefoon zitten want ook dit zijn weer prikkels, waardoor je focus niet tot rust komt. Maak bij voorkeur een wandeling of maak een praatje met iemand (in real life), dans, kook, zing, doe iets creatiefs of ga even liggen chillen.
3. Verban je telefoon
Je telefoon is een heeele grote boosdoener in een gebrek aan focus. Automatisch en onbewust kaapt je telefoon vaak je aandacht en voor je het weet ben je weer een half uur verder. Wist je dat het 20 minuten duurt voor je je volledige focus weer terug hebt, nadat je op je telefoon hebt gezeten? Het kan helpen je telefoon UIT of op “Niet storen” te zetten maar je kunt je telefoon ook aan iemand anders geven of in een andere ruimte leggen. Zo minimaliseer je de kans dat je ‘m toch pakt. Of hij jou. Dat klinkt kinderachtig en dat is het ook, maar wat helpt dat helpt. Oh ja, en saboteer jezelf niet door Web Whatsapp ondertussen wel aan te hebben staan op je computer.
4. Elimineer prikkels
Zorg dat je aan de slag gaat in een omgeving die rustig is en een ondersteunende werking heeft in jouw focus. Ervaar of jij goed gaat op een omgeving die
helemaal stil is of dat achtergrondgeluiden voor jou juist prettig werken. Dat lijkt per persoon te verschillen. Verder kan het helpen om, indien mogelijk, een andere omgeving dan thuis te kiezen. Je gaat dan niet stiekem ondertussen wasjes doen, je koelkast leegsnaaien of de TV aanzetten.
5. Regelmatig bewegen
Regelmatig bewegen is in vele opzichten helpend, en zeker ook voor je focus. Bewegen heeft een stress verlagende werking op je brein en je lijf en stimuleert ook
direct die hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor cognitieve functies als aandacht en focus. En schrik niet: hier zijn geen 200 burpees en 100 squats voor nodig. Een uurtje per dag wandelen kan al wonderen doen. Dus ga in een pauze voor een wandeling en geef je focus zo een dubbele boost!
Bron: unsplash
6. Mediteer
Door regelmatig te mediteren train je de aandacht en verbeter je direct je focus. Je zult merken dat je je eerder bewust bent van wanneer je afgeleid raakt, zodat je je focus direct kunt terugbrengen. Regelmaat in het mediteren is belangrijker dan de lengte van de meditaties, dus begin elke dag eens met 5 minuten. Als je wakker wordt, in je pauze(s) of voordat je gaat slapen. Heb je moeite met mediteren en op zoek naar begeleiding? Klik dan hier voor een laagdrempelig en niet-zweverig trainingsaanbod. Er zijn ook vele apps die meditaties in allerlei soorten en maten aanbieden. Kies een meditatie met een object van focus, zoals bijvoorbeeld de ademhaling, fysieke sensaties, gedachten of geluiden.
7. Vergroot je motivatie
Voor een betere focus helpt het als je weet waarom of waarvoor je het doet. Met andere woorden, als je er toe gemotiveerd bent. Helaas moet je soms dingen
doen waar je niet voor gemotiveerd bent. Kijk dan of je creatieve argumenten kunt bedenken waarom je toch kunt leren van deze taak of denk aan de extra voldoening die je zult ervaren na het volbrengen van de taak. Gun jezelf een beloning als je klaar bent of bedenk hoe de taak onderdeel kan zijn van een groter doel waarvoor je wél gemotiveerd bent.
8. Mindset
Een positieve mindset, of lekker in je vel zitten, maakt het focussen makkelijker. Een negatieve mindset voedt negatieve gedachten en emoties, waar automatisch een deel van je focus naartoe gaat. Als je mindset positief is, is deze vaak rustiger en meer helder. Er is meer ruimte, welke dan makkelijker uit kan gaan naar je taak. Een goede mindset is dan ook geen gevolg van succes, maar een voorwaarde. Zonder mindset ben je nergens. Het trainingsaanbod van de Mindklub is gericht op het versterken van je mindset en biedt hierin professionele begeleiding en handvatten om zelf aan de slag te kunnen gaan. Wekelijkse sessies geven je een stok achter de deur en tal van verschillende oefeningen in het trainen van je mind(set).
9. Maak een haalbare planning
Een planning of TO-DO lijst die oneindig is, is niet motiverend. En motivatie is belangrijk voor je focus. Vertrouwen in het kunnen waarmaken van de planning, taken afstrepen en doelen behalen zijn belangrijk voor een positieve mindset en positieve gedachten. Maak aan het begin van de dag een planning of een TO-DO lijst voor die specifieke dag, wees kritisch op de haalbaarheid en stel deze indien nodig bij.
10. Slaap
Goed slapen is key. In je slaap verwerk je informatie, gebeurtenissen en emoties en laadt niet alleen je lichaam op, maar ook je mind. Zo heb je de volgende dag niet alleen meer energie, maar ook een beter geheugen en een betere focus! Zorg er dus op z’n minst voor dat je de avond voordat je je focus nodig hebt op tijd op bed gaat en tussen de 7 en 9 uur slaapt. Het meest helpend is natuurlijk om structureel te zorgen dat je voldoende slaapt en een gezond dag/nachtritme hebt.
Extra tip: Volg een training bij de Mindklub! Bekijk het overzicht om te kijken welke training bij jou past.