Onderweg naar later
Als ik 5 kilo lichter ben, dan ben ik écht tevreden met mezelf. Als ik die tafel koop, dan is mijn huisje écht af. Als ik die promotie haal, dat diploma of dat salaris haal, dan heb ik mezelf écht bewezen. Dan kunnen mijn ouders echt trots op me zijn. Als ik een huis gekocht heb… een partner heb… een kind heb…. dan heb ik mijn life goals bereikt en dan ben ik er. Uhhhh…. Waar precies?
Bovenstaande gedachten zijn bewust of onbewust altijd aanwezig in ons hoofd. Zeker jonge mensen zijn erg gericht op de toekomst, want ja… daarvoor doe je het toch allemaal? Daar studeer je voor, daar werk je voor, daar spaar je voor. Voor later. Maar wanneer begint later dan? Morgen… volgende week… over 3 jaar? Altijd, of juist nooit? We zijn altijd onderweg naar later.
Levensmotto: YOLO?
En misschien denk je: huh, hét levensmotto van de jongere generatie is toch “YOLO”. Wat zoiets betekent als: je moet alles uit het leven halen, je leeft maar één keer, dus we gaan weer met z’n allen naar de kloten vanavond. Op z’n tijd een prima insteek. Maar dit idee van “YOLO” als ultiem levensmotto van de jongere generatie lijkt al lang en breed passé. Jongeren zijn juist heel veel bezig met hun toekomst en maken zich hier in toenemende mate zorgen over. En naast een ieders eigen toekomst zijn we ook, of tegenwoordig juist, op jongere leeftijd, al steeds mee bezig met maatschappelijke en zelfs mondiale toekomstdoelen, waarvan het klimaat nu misschien wel het meest prangende voorbeeld is. We hebben als mensen een bewustzijn en zijn ons daarmee ook bewust van het feit dat er een toekomst is waar we zorg voor moeten dragen. Of beter gezegd, een wereld waar we zorg voor moeten dragen. En ook op individueel niveau is enig lange termijn en oorzaak-gevolg denken van essentieel belang. Voor de duidelijkheid, minder in de toekomst en meer in het nu leven betekent niet: ik heb schijt aan de wereld, schijt aan m’n toekomst en ik ga lekker doen waar ik nu zin in heb.
Toekomstplannen
We maken constant plannen voor de toekomst en dat is ook goed. Vervolgens wil je deze waarmaken, regelmatig evalueren en misschien soms bijstellen. Ook goed. Het probleem zit ‘m meer in het feit dat dit plannen, bij wijze van spreken, maximaal 15 minuten per dag in beslag kan nemen. 30 minuten is ook nog acceptabel. Maar niet de hele freaking dag. Dat klinkt logisch, maar toch spenderen we bizar veel van onze “denk minuten” aan het denken over de toekomst. Let er maar eens op.
Piekeren
En wat is er daar dan mis mee? Nou, dit denken aan de toekomst is onlosmakelijk verbonden met zorgen maken, piekeren, overdenken, twijfelen en daarmee ook gevoelens van angst, onzekerheid of ontevredenheid. En hierin schuilt de ellende, die je bergen tijd energie kost. Deze tijd en energie gaat dan ten koste van veel andere dingen, in het hier en nu. Activiteiten of bezigheden die waarschijnlijk bijdragen aan het bereiken van die doelen of plannen. Je komt niet verder. Met als gevolg dat je je nog meer zorgen gaat maken over de toekomst en het misschien wel niet bereiken van deze doelen.
Tevreden in het heden
En dan nog iets om over na te denken. Misschien een tikkeltje filosofisch maar wees je eens bewust van het begrip later. Later wat, net als de toekomst, altijd een moment zal zijn die je nooit zult bereiken. Het is en blijft een moment in de toekomst. Dus het leven naar de toekomst heeft iets dubbelzinnigs en fictiefs. Natuurlijk kun je je doelen bereiken en hier dan blij mee zijn en even rust in vinden. Maar binnen no-time zullen er weer nieuwe doelen zijn voor de toekomst, die er dan ook weer is. En ja, dit is misschien hoe het werkt. Hoe we zijn. To keep us going. Dat is misschien waar, maar het grote probleem van menig mens is dat we te veel doen, te veel willen en te veel streven. En nooit tevreden zijn. Tevredenheid gaat over het nu. Tevreden met hoe het is. Tevreden met het heden. Vrede met het heden. Dat is de uitdaging, maar ook de uitkomst! En hoe doe je dat dan?
Aandachttraining
Je kunt dit trainen. Het gaat hierbij namelijk om het trainen van je aandacht. Het shiften van de aandacht van de toekomst, naar het nu. Uit je hoofd komen, de gedachtestroom doorbreken. Stap 1 is het leren kijken naar je gedachten. Zo kun je opmerken wanneer je met je aandacht, en met je gedachten, in de toekomst bent. Als het ware je gedachten steeds betrappen op het nemen van die afslag naar de toekomst. Je gedachten en patronen doorzien. Stap 2 is de aandacht terugbrengen naar het hier en nu. En wat is dan het hier en nu? Heel veel, maar bijvoorbeeld je lichaam, je ademhaling maar ook buiten je lichaam kun je de aandacht richten op dat wat je ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt in je omgeving. Wil je hier meer over weten, leren of direct beginnen met trainen?
Trainen bij de Mindklub
Kom eens langs bij de Mindklub. De Mindklub heeft een leuk trainingsaanbod waar je onder andere traint om meer in het hier en nu te zijn. En dus minder in de toekomst. Je oefent tijdens de trainingssessies en krijgt handvatten in hoe hier thuis verder mee te oefenen. Want hoe meer je traint, hoe makkelijker het is en hoe meer je in het hier en nu kunt zijn met je aandacht. En geloof mij, dat wil je! Het geef je meer rust, tevredenheid en minder piekergedachten.
En daar heb je niet alleen later profijt van, maar ook NU!