Hoe kun je je mind trainen? En hoe is dit vergelijkbaar met het trainen van je geest? Deze uitgebreide blog geeft meer tekst en uitleg.
Het lijkt op het oog misschien wel logisch, maar hoe zit het dan precies? Hoe kun je je geest trainen? Het is best lastig uitleggen, omdat mentale processen niet direct zichtbaar zijn. Het is meer abstract en ook meer intern, terwijl je spierbundels toch echt wel zichtbaar worden aan de buitenkant. Voor de buitenwereld. Of voor jezelf in de spiegel
Om je lijf te trainen moet je over het algemeen in beweging komen. Je lichaam, of delen van je lichaam, bewegen. Met een bepaalde kracht, met een bepaalde snelheid, in een bepaalde houding en dit herhalen, gedurende een langere tijd. Alleen zo train je precies die spieren, die je wil trainen en behaal je de gewenste resultaten.
Ik zal verder niet te veel uitwijden over het fysieke. Ik ben immers geen arts, fysiotherapeut, of personal trainer. Het grappige is wel dat de kennis over het trainen van je lijf best heel wijdverspreid, algemeen bekend, redelijk begrepen en ook redelijk toegepast wordt. Heel veel mensen trainen dagelijks, of wekelijks hun lijf. Ook zonder begeleiding.
Veel mensen weten ongeveer welke oefeningen ze moeten doen om strakkere billen te krijgen, bredere schouders of een six-pack. Er zullen ongetwijfeld veel mensen zijn die er net te weinig van af weten en zomaar wat doen aan oefeningen, de bewegingen niet goed uitvoeren en zo niet de training doen die ze denken te doen. Met grote frustraties en misschien ook blessures als gevolg.
Maar ondanks dat kunnen we toch wel zeggen dat er over het algemeen veel mensen zijn die regelmatig trainen en zo zorgen voor hun fysieke gezondheid. En/of uiterlijke verschijning. Ze verkleinen de de kans op allerlei medische aandoeningen en cardiovasculaire ziektes die kunnen ontstaan als gevolg van een slechte fysieke conditie, waarbij niet bewegen een belangrijk risicofactor is. Belangrijk nog is dat men zo zélf zorgt voor de gezondheid, zonder dat hier een dokter of zorgsysteem aan te pas hoeft te komen.
Terug naar de mind. Waar komt de vergelijking tussen het trainen van de mind en het trainen van het lijf vandaan? Ik ga proberen dit toch meer abstracte en niet-zichtbare proces in de mind of in het brein zo goed mogelijk op papier te zetten.
Ik geloof dat het voor een groot deel zo werkt dat de mind getraind kan worden. Op allerlei verschillende manieren. Het is daarvoor nodig om een beetje te weten over meditatie, mindfulness of aandachttraining. Het mentale aspect, of de mentale spiergroep die getraind wordt is hierbij in de basis: aandacht, of concentratie.
Je zit met je ogen dicht of open en je richt je aandacht bewust op een object van focus. Bijvoorbeeld je ademhaling. Je maakt dus met je aandacht een bewuste beweging naar dit focus object toe. Vervolgens raak je continu afgeleid. Je bent opeens in gedachten, je voelt opeens een kriebel in je linkervoet, of je merkt op dat het stervenskoud is in de ruimte waar je zit. Vervolgens merk je op dat je bent afgeleid. Na 1 seconden, na 10 minuten of na 20 minuten kan dit zijn.
Op dat moment ben je je weer bewust. Je bent weer aandachtig, en daarmee heb je weer controle over je aandacht. Je kunt je aandacht weer besturen en daarmee bewegen. Terug naar de ademhaling, als je daar zin in hebt.
Een beetje vergelijkbaar misschien met het bewegen van je ogen. Je kijkt naar iets en kunt je ogen een andere kant op bewegen en daarnaar kijken. Als je dit heel vaak doet train je je oogspieren, maar ik heb nu even geen flauw benul waarom je dat zou willen. Dus dat parkeer ik even.
Maar, wat heb je dan aan het terug bewegen van je aandacht? Ook dat kan nog heel onbeduidend of abstract klinken. Je traint hiermee een mentale vaardigheid, namelijk om je weer te herpakken. Jezelf te corrigeren, bij te sturen en bewust te handelen. Je kunt je focus of aandacht natuurlijk verliezen en het even “kwijt” zijn, maar dat geeft niet wanneer je het weer terug weet te vinden.
Je traint met deze oefening, het focussen op de ademhaling, dus al een aantal mentale vaardigheden. Je traint je focus of concentratievermogen maar ook je zelfcorrigerend of zelfbesturend vermogen. Door je aandacht ergens naartoe te bewegen en terug te bewegen wanneer je daar niet meer op gefocust bent.
Deze vaardigheden zijn buiten de oefening om heel waardevol. De oefeningen vertalen zich naar het dagelijkse leven en vaardigheden die nodig zijn om gezond te functioneren. Stel: je wil sociaal of communicatief goed functioneren en je neemt je voor om écht te luisteren wanneer iemand tegen je praat. Je hebt een verjaardag van je tante en zij vertelt een verhaal van vroeger. Het is een beetje monotoon en je snapt de clou net niet helemaal en opeens ben je in gedachten aan het fantaseren over je date van gisteren. Oeps. Niet erg natuurlijk. Je had echt de intentie om naar je tante te luisteren. Heel menselijk dat je afdwaalt en ook niet erg, maar wel zo fijn voor je gesprekspartner wanneer je je aandacht weer terug kunt bewegen naar je tante.
Ander voorbeeld. Je had een doel gesteld. Namelijk, je studiejaar halen. Op tijd beginnen met leren voor een tentamen. Je begon goed. Elke dag 2 uur studeren in de ochtend, even sporten en lunchen en dan in de middag nog 2 uur studeren. Maar, na een paar dagen betrap je jezelf er op dat je om 11 uur nog in je bed ligt en B&B vol liefde aan het bingen bent, omdat je gisteravond na 6 bier pas om 3 uur in bed lag. Oeps. Er gaat iets mis. Je bent off-track zonder dat je het gevoel had dat je er controle over had. Toch was het echt jij die bij de laatste ronde in de kroeg de hele bar van een rondje voorzag. Duidelijk off-track. Niet erg, maar ook dan is cruciaal: kun je jezelf weer herpakken? Terug naar je focus. Dit betekent dat je je laptop dichtslaat, jezelf een schop onder je kont geeft en je bed uitkomt. Misschien is vandaag al verloren, maar morgen pak je het weer op. Dat is een mentale vaardigheid.
Hoe vaker je mediteert en oefent met het bewust je aandacht richten en terugbewegen naar je focus, hoe gemakkelijker in jouw dagelijkse leven je dit ook kunt toepassen.
Dus: hoe kun je je mind trainen? Onder andere door meditatie en aandachttraining. Wil je consistent je aandacht trainen en zo meer consistent en toegewijd zijn in het toewerken naar je doelen, het leven volgens jouw waarden en jezelf kunnen bijsturen? Kom bij Mindklub trainen. Elke week, met elkaar, in afwisselende groepstrainingen.
Meer lezen over mentale training? Check de blogpagina!