Meditatie en gedachtepatronen doorbreken

Meditatie en gedachtepatronen doorbreken

In dit blog lees je meer over meditatie en hoe meditatie gedachtepatronen kan helpen doorzien en doorbreken. Mediteren gaat niet over het streven naar het hoofd leegmaken of “even nergens aan denken”. In meditatie wordt de aandacht getraind, als een functie van het brein. De aandacht wordt (doel)bewust gericht op iets in het hier en nu. Een focuspunt. Daar waar je je aandacht bewust op richt, kan geobserveerd worden. Het focuspunt kan verschillen, maar kan bijvoorbeeld gericht worden op gedachten.

Meditatie en gedachten

We kunnen de aandacht bewust richten op dat wat er buiten ons gebeurt. Bijvoorbeeld door de aandacht te richten op geluiden. We kunnen de aandacht ook naar binnen richten. Bijvoorbeeld op gedachten. Veelal denken we onbewust en automatisch, maar in meditatie kunnen we gedachten bewust waarnemen. Je ziet dus “live” wat je denkt. Alsof je naar een bioscoopscherm kijkt en je gedachten daar geprojecteerd ziet worden. Of alsof je langs de kant van de weg staat, en gedachten als auto’s voorbij ziet komen. Je krijgt zicht op je gedachten. Hoe nauwlettender je observeert, hoe meer je gaat zien. Niet alleen gedachten, maar ook gedachtepatronen kunnen in-zichtelijk worden, en zelfs ook doorbroken worden. Lees verder over meditatie en gedachtepatronen doorbreken!

meditatie en gedachtepatronen doorbreken

Gedachtepatronen doorzien

Neurowetenschappers ontdekten dat een deel van het brein, het default mode netwerk, actief wordt wanneer onze aandacht niet langer ergens op gefocust is (bron: Meditation en DMN). Dit gaat automatisch en onbewust. De geest gaat dan dwalen. Dwalen in gedachten. De geest, of het brein, houdt niet van random ronddwalen en gaat op zoek naar patronen. Bekende routes. Bekende verbindingen. In onze gedachtewereld zijn talloze patronen te vinden, die gedurende ons leven ontwikkeld zijn. Het brein ontwikkelt patronen om snel te kunnen categoriseren, interpreteren en betekenis te geven aan dat wat er gebeurt. Zodat we adequaat kunnen reageren en handelen op dat wat er gebeurt. De patronen die ontwikkeld zijn in het denken zijn vaak ook gericht op het herkennen en signaleren van dreiging of gevaar. Dit zijn niet per se “leuke” of prettige patronen in het denken. En daarbij, zijn ze ook niet altijd (meer) helpend of kloppend. Meditatie maakt dit inzichtelijk, om ze vervolgens ook zelfs te kunnen doorbreken.

Gedachtepatronen doorbreken

Gedachtepatronen kun je middels meditatie en het trainen van je focus leren zien en herkennen. Op het moment zelf. Live waarnemen van gedachten. Wanneer je iets op het moment zelf waarneemt, kun je er nog iets mee doen! Dit werkt net zoals met gedrag. Wanneer je doorhebt dat je door iemand heen praat, kun je je mond proberen dicht te houden en eerst te luisteren. Wanneer je doorhebt dat je naar de kast loopt om een zak chips te pakken, kun je er voor kiezen om door te lopen naar de fruitschaal om een stuk fruit te eten. Zo werkt het ook met gedachten. Door ze bewust waar te nemen, kun je een patroon doorbreken en heb je een keuze om een andere weg in te slaan. Iets anders te denken. Zo wordt het patroon doorbroken en hoe vaker dit gebeurt, hoe zwakker het patroon wordt. Hoe vaker een nieuwe, alternatieve en meer positieve gedachte wordt gedacht, hoe aannemelijker dat dit zich tot een patroon ontwikkelt.

Meditatie bij Mindklub

Mindklub is een sportschool voor je geest waar de mind op verschillende manieren wordt getraind. Meditatie is een van de trainingselementen die wordt ingezet. Consistent, regelmatig en langdurig trainen is nodig om de gewenste effecten te merken en de functie van aandacht te verbeteren. Hierdoor dwaalt de geest dus minder af en is je aandacht meer in het moment. Wil je een keer gratis meedoen of wil je meer weten? Meld je aan voor een proefles of neem contact op!

Misschien vind je deze blogs ook interessant

Bekijk hier meer nieuws, blogs, tips en meer.