Relaties verbeteren door (zelf)compassie

Relaties verbeteren door (zelf)compassie

Relaties verbeteren door (zelf)compassie. Het kan! In dit blog leggen we je uit hoe dit werkt en hoe het trainen van zelfcompassie niet alleen de relatie met jezelf kan verbeteren, maar ook je relaties met anderen.

Wat is zelfcompassie?

Zelfcompassie is best een veelomvattend begrip. Het gaat over het hebben van mededogen naar jezelf. Dit betekent dat je kunt zijn en kunt meevoelen met je eigen leed. Jouw pijnlijke emoties, kwetsbaarheden, patronen en gedachten. Zelfcompassie gaat over het eerlijk zijn naar jezelf en accepterend zijn naar jezelf en al jouw kanten. Zelfcompassie kan dienen als een soort medicijn, of tegengif, voor de vaak kritische, afwijzende en veroordelende houding die we gemakkelijk naar onszelf aannemen. De neiging om niet eerlijk te zijn en vooral niet te zijn met onze pijnlijkheden, maar hiervoor te vluchten of hiertegen te vechten. Zelfcompassie komt vanuit het hart en komt met mildheid, vriendelijkheid, geduld en begrip.

Relatie met jezelf verbeteren door (zelf)compassie

Compassie en daarmee verwante hartkwaliteiten zitten in ons, maar zijn vaak wat onderontwikkeld. Hardheid, streven, oordeel, kritiek en afwijzing zijn gek genoeg vaak beter ontwikkeld en dit is schadelijk voor de relatie met onszelf. Wanneer we alleen maar naar onszelf kijken en onszelf benaderen met hardheid, afwijzing en kritiek, dan krijgen we een negatief beeld en ook een negatieve relatie met onszelf. Er ligt voortdurend spanning op. We voelen voortdurend dat we niet echt geliefd, geaccepteerd of begrepen worden en dat we harder moeten werken om dat wel te zijn. Zelfcompassie draagt bij aan meer liefde in de relatie met onszelf, meer acceptatie en meer positiviteit. We kunnen onszelf toestaan om te zijn zoals we zijn en kunnen ons hierdoor vrijer, opener en gelukkiger voelen.

Relaties met anderen verbeteren door (zelf)compassie

De relatie de we met onszelf hebben heeft altijd invloed op hoe we naar anderen kijken en ook hoe onze relaties met anderen is. Misschien heb je wel eens gemerkt dat wanneer je niet zo lekker in je vel zit, je ook minder graag met anderen bent of je juist wil vastklampen aan anderen. Dat is niet altijd bevorderlijk voor de relatie met die ander. Een ander voorbeeld van hoe de relatie met jezelf kan doorwerken in de relaties met anderen is dat je je vaak beter kunt inleven in het verhaal, of lastige emoties van een ander, wanneer je dit zelf ook hebt meegemaakt of gevoeld hebt. Je kunt de ander beter begrijpen en beter met de ander meevoelen. Dit verstevigt de band met de ander. Wanneer je leert om naar jezelf minder kritisch, hard en afkeurend te zijn, werkt dit makkelijk door in je houding naar anderen. Het wordt vaak ook nog duidelijker zichtbaar, dan in de relatie met jezelf, hoe het voor de ander is om op deze manier door jou benaderd te worden. Dit kan je ook een spiegel geven en je in laten zien hoeveel fijner dit is. Dus ook voor en naar jezelf! Het is een continue wisselwerking.

Trainen van zelfcompassie

Zelfcompassie, maar ook compassie naar anderen, valt te trainen. Je kunt met oefeningen anders naar jezelf leren kijken, praten en verhouden. Je kunt patronen in de relatie met jezelf gaan inzien en gaan veranderen. Het begint bij de relatie met jezelf, om dit vervolgens ook naar anderen te kunnen oefenen. De oefeningen bestaan uit inzichtmeditaties, maar ook kalmerende ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen. Wanneer je lichaam meer ontspant, ontspant ook je mind en is het makkelijker om een compassionele houding te vinden. Stress of spanning vernauwt je blik en maakt dat je meer op jezelf gericht bent. Er is minder ruimte voor oprechte verbinding, liefde en openheid. Wil je meer weten of lezen over compassie? Neem dan eens een kijkje op deze website van Frits Koster.

Zelfcompassie trainen bij Mindklub

Drie keer per jaar start Mindklub met een compassietraining. Dit is best een intensieve training van 8 sessies. De eerste sessies zijn meer gericht op zelfcompassie, de laatste sessies gaan ook over compassie naar de ander. De sessies zijn een afwisseling van thema’s, uitleg bij de thema’s, oefeningen en uitwisselingen in de groep. Meer weten of opgeven? Check deze pagina!

 

Misschien vind je deze blogs ook interessant

Bekijk hier meer nieuws, blogs, tips en meer.

Waarom piekeren we?
Blog

Waarom piekeren we?

Waarom we piekeren is een interessante vraag, omdat zoveel mensen dit zullen herkennen. Steeds terugkerende