Zelfcompassie trainen: van weten naar voelen

meditatie en gedachtepatronen doorbreken

“Ik snap het wel, maar ik voel het niet”. Ik hoor deze zin vaak. In gesprekken met mijn cliënten, maar ook in mijn eigen kringen. Dit kan over veel thema’s gaan, maar ik hoor dit vaak wanneer het gaat om zelfcompassie. Zelfrespect. Ruimte durven innemen. Zelfcompassie is heel waardevol, maar dit is het pas echt wanneer je het gaat voelen.

Weten wat zelfcompassie is

zelfcompassie trainen in Groningen

Ik hoor deze zin vaak, juist ook van hen die al flink ‘op weg’ zijn. In de vorm van behandelingen en gesprekken bij psychologen en coaches, maar ook het opdoen van kennis en theorie over psychologie, het brein en mentale gezondheid. En begrijp me niet verkeerd: dit is heel waardevol en essentieel. Het draagt bij aan een beter begrip van jezelf, vergroot het (zelf)bewustzijn en (zelf)inzicht. Maar wat dan…?

Zelfcompassie voelen

Alles is wel duidelijk. Overzichtelijk geanalyseerd, doorzien en mogelijk ook gelabeld. Het brein snapt het. Wat er aan de hand is. Of wat er aan scheelt. Wat niet-helpend is en meer helpend zou kunnen zijn. Maar er is een wezenlijk verschil met het ook daadwerkelijk voelen. Je weet dat je compassie mag hebben voor jezelf, dat je jezelf niet de hele tijd de grond in hoeft te praten, dat je je grenzen aan mag geven, je ruimte in mag nemen. Of dat je er echt wel OK uit ziet. Maar je voelt het niet.

Leren voelen door te doen

Het is nou eenmaal moeilijk om uit een boek te leren voelen. Net als uit een boekje leren zwemmen. Of leren zwemmen door erover te praten met een badmeester. Dan kun je nog niet zwemmen. Voelen zou meer beschouwd kunnen worden als een vaardigheid, welke je opdoet door te doen. Te ervaren. En natuurlijk met alles wat je al weet en hebt geleerd. In boeken of in gesprekken. Dat gaat heel helpend zijn in het leerproces van voelen. Maar daarmee ben je er nog niet. Oefening is ook onderdeel van dit proces.

zelfcompassie trainen: leren door oefening

Zelfcompassie trainen bij Mindklub

Mindklub gelooft in deze beide aspecten. Weten en voelen. Hoofd en hart. Ratio en gevoel. Beiden zijn waardevol in het toewerken naar verandering. Het toewerken naar een gezondere relatie met jezelf. Mindklub verwerkt beide aspecten in al haar trainingen. Wanneer het gaat over zelfcompassie wordt dit in het bijzonder getraind in de compassietraining. Je kunt je hier nu voor opgeven, maar eerst meer lezen kan ook. Zie het vorige blog. Beide aspecten worden ook meegenomen in de personal trainingen en de groepstrainingen.

 

Benieuwd of de compassietraining iets voor jou is?

Bekijk de compassietraining

Misschien vind je deze blogs ook interessant

Bekijk hier meer nieuws, blogs, tips en meer.