Praten over je emoties: een must of overrated?

Praten over je emoties: een must of overrated

Praten over je emoties: een must of overrated?

Praten over emoties: een must of overrated? Praten is een belangrijke manier van communiceren. Jezelf verstaanbaar maken door woord. Wanneer het gaat om je emoties kan dit best moeilijk zijn. Logisch, denk ik. Emoties zijn abstract. Moeilijk in woorden te vatten of uit te drukken. Praten over je emoties: een must of overrated? Je leest er meer over in dit blog!

Praten over emoties is moeilijk

Belangrijk om hierin te benoemen is dat het moeilijk onder woorden kunnen brengen van je emoties, niet betekent dat je weinig voelt. Je kunt prima heel veel voelen, maar het niet onder woorden kunnen brengen.
Veel mensen willen leren praten over hun emoties omdat het oplucht. En dat is zeker waar. Bovendien snappen mensen om je heen je vaak ook beter, als je praat. Hoe vaak hoor je niet liefdesrelaties die stuk lopen, omdat 1 vd 2 niet kon praten over zijn/haar emoties? Praten kun je best leren en dat kan tot op zekere hoogte heel helpend zijn.

Praten: een must of overrated?

Maar, ik denk dat we ons vaak te blind staren op het praten, als zijnde DE manier om met je emoties om te gaan. Er zijn veel meer manieren, die je kunt leren. En bij veel van deze manieren is praten helemaal niet nodig. Sterker nog, soms is praten juist contraproductief. Dus, zelfs helemaal niet helpend. Hoe zit dat?
Praten zet naar mijn idee, en ook ervaring, het denkende wezen in ons aan. Als we praten, denken we een soort van hardop. We verzanden vervolgens heel makkelijk in verhalen, analyses, verklaringen, enzovoort.

Praten over emoties vs. voelen van emoties

Heel mooi om steun, herkenning en inzichten te verkrijgen maar het emotionele wezen in ons verdwijnt ook makkelijk weer wat naar de achtergrond. Terwijl het daar juist om ging. Die emoties. Emoties willen gevoeld worden. Ik denk dat het voor veel mensen juist nodig is om meer te leren voelen en een beetje minder te praten. Leren voelen doe je niet per se door te praten. Leren voelen doe je in oefening. Ogen dicht. Aandacht naar binnen. Aandacht voor je lichaam. Luisteren naar je lichaam. En wanneer je praat, kun je niet luisteren.

Mindklub pleit voor minder praten en meer voelen. Voelen is een kwestie van oefenen. Durven voelen. Ervaren dat het OK is om te voelen en dat leren hoe gevoelens te reguleren. Kom het ervaren met een gratis proefles! 

 

 

Misschien vind je deze blogs ook interessant

Bekijk hier meer nieuws, blogs, tips en meer.