Mindfulness en meditatie: trainingen om meer in het hier en nu te leven

mindfulness: trainen van de geest

Onze aandacht is een groot goed. Aandacht maakt dat we ons bewust kunnen zijn. Bewust van wat er in het hier en nu gebeurt. Vaak is onze aandacht alleen totaal niet in het hier en nu, maar zijn we in gedachten. Gedachten die ons naar de toekomst of het verleden laten afdrijven. Door middel van Mindfulness en meditatie train je je aandacht, om meer in het hier en nu te leven. Dat is niet makkelijk en vraagt om structurele en consistente training. Het liefst elke dag. Mindklub biedt een stok achter de deur en biedt met verschillende groepslessen de mogelijkheid om wekelijks te trainen. Mindfulness en meditatie zijn trainingsonderdelen die veel aan bod komen in de groepslessen. In dit blog lees je meer over Mindfulness, meditatie en de voordelen van beide trainingsvormen, waaronder meer in het hier en nu leven.

Mindfulness en meditatie: wat is het verschil?

Mindfulness en meditatie zijn termen die vaak door elkaar gebruikt worden. Het verschil tussen beiden is dan ook niet erg groot, maar wel goed om te weten. Meditatie is een van oorsprong religieuze en eeuwenoude oefenvorm in het trainen van de geest, afkomstig vanuit het Boeddhisme. Meditatie beoogt de geest te kalmeren, door de aandacht op een focuspunt te richten waardoor er minder ruimte overblijft voor gedachten. Meditatie is dus een oefenvorm, maar kent vele varianten. Een bekende variant is de Vipassana-meditatie. Vipassana-meditatie is gericht op het verkrijgen van inzichten en innerlijke rust, door

Meditatie en mindfulness de binnenwereld te observeren. Fysieke sensaties, gedachten en gevoelens. Mindfulness is een meditatievorm die hieruit voortkomt en door de grondlegger, Jon-Kabat Zinn, naar het Westen is overgebracht. Mindfulness traint ook de aandacht en vergroot het bewustzijn. Mindfulness is daarnaast een training in het niet-oordelend, accepterend en open gewaarzijn. Kijken naar de dingen zoals ze zijn. In het hier en nu. Meer weten over Mindfulness meditatie en hoe Jon-Kabat Zinn hier naar kijkt? Lees er hier meer over!

Mindfulness als levensstijl

Mindfulness wordt, anders dan meditatie, gezien als iets breders dan alleen de formele beoefening. Mindfulness is meer het aanleren en eigen maken van een levensstijl, waarbij je probeert om zoveel mogelijk opmerkzaam en in het moment te zijn met je aandacht. Je aandacht is bij dat wat je op dit moment ervaart. Extern of intern. Dus je kunt mindful wandelen, mindful eten, mindful shoppen en mindful de was doen. Het idee is dat Mindfulness meditaties een training zijn in opmerkzaamheid, ofwel aandacht. Het wordt daarom ook wel aandachttraining genoemd, waarbij aandacht als een vaardigheid wordt gezien. Het versterken van de vaardigheid heeft als voordeel dat het zich vertaald naar de momenten buiten de training. En dat wil je natuurlijk, want 24/7 in een lotushouding op een matje zitten is in niemand z’n leven realistisch. Je traint om er niet alleen tijdens het oefenen, maar ook daarbuiten profijt van te hebben.

Mindfulness en meditatie: train om meer in het hier en nu te leven…

Mindfulness en meditatie zijn dus niet zo verschillend van elkaar en zijn beiden trainingsvormen die gaan over aandacht, bewustzijn en inzicht. De aandacht wordt naar het hier en nu gebracht. Je wordt je dan bewust van wat er in het hier en nu is en leert dit te observeren en hier zonder oordeel mee te zijn. Door meer bewust te worden en te observeren wat er is kunnen er inzichten ontstaan, maar kan er ook innerlijke rust ontstaan. Je bent even niet aan het oordelen, denken en analyseren. Gedachten kunnen dus wat kalmeren of meer worden losgelaten door Mindfulness en meditatie. En hier hebben veel mensen behoefte aan: het kalmeren of loslaten van gedachten. Naast het trainen van de aandacht en het kalmeren van gedachten wordt het door het richten van de aandacht op het hier en nu, ook makkelijker om van het moment te genieten. En dat is ook wel fijn, want er zijn zoveel mooie dingen te beleven en te ervaren; maar we moeten ons er wel bewust van zijn. En daar is dan weer die aandacht voor nodig.

mindfulness: trainen van de geest

Mindfulness en meditatie bij Mindklub

Het is best moeilijk om zelf te leren mediteren of Mindfulness te beoefenen. Veel mensen vinden het lastig waar te beginnen en misschien nog moeilijker hoe het vol te houden. Mindklub is bedoeld om je hierin op weg te helpen maar ook blijvend een stok achter de deur te bieden. Mindklub is er van overtuigd dat het trainen van de geest bijdraagt aan je rustig, gezond en gelukkig voelen. Hierin is structureel en consistent trainen wel belangrijk. De vaardigheden of skills moeten opgebouwd, maar ook onderhouden worden. Daarnaast is het ook belangrijk om het te doen zoals het bedoeld is en dat is niet makkelijk omdat er bekende valkuilen zijn waar veel mensen intrappen. Een bekend voorbeeld is het te erg inspannen of streven naar een bepaald resultaat. Mindklub geeft daarom trainingen die begeleid worden door een professional. Wil je meer weten? Lees dan ook de andere blogs of bekijk eens de trainingen!

Misschien vind je deze blogs ook interessant

Bekijk hier meer nieuws, blogs, tips en meer.