Iedereen voelt zich wel eens wat minder. Een dipje. De een wat vaker dan de ander, maar het hoort er nou eenmaal wel echt bij. Je hoeft er dan ook niet van te schrikken, of in paniek te raken of jezelf te verliezen in analyses en verklaringen. In deze blog vind je 5 tips voor wanneer je je down voelt.
Tip 1) Accepteer dat je je even down voelt
Het grootste “leed” van wanneer we ons minder voelen zit ‘m vaak niet in het oorspronkelijke gevoel. Een onprettige emotie. We maken dit vaak (onbewust) erger doordat we ons er tegen verzetten. We willen ons het liefst natuurlijk altijd helemaal light, happy en liefdevol voelen. Wanneer we dan opeens wat lastigers tegenkomen aan gevoel, hebben we de neiging om onmiddellijk in gevecht te gaan. We willen dat gevoel niet voelen of toelaten. Pijn x verzet = lijden. Wanneer we het verzet laten en meer accepteren van een lastigheid, is er slechts even een pijnlijkheid die we voelen. Pijnlijkheden kunnen we verwelkomen en accepteren, wetende dat ze er even zijn maar ook weer weg gaan. Alles is veranderlijk. Accepteer dat je je even wat minder voelt, en geef het gevoel tijdelijk een plekje binnen in jou. Zoals een gast in een herberg. Misschien niet je favoriete gast, maar wel welkom.
Tip 2) Voel wat je voelt in je lijf
Blijf bij het gevoel, in plaats van in je hoofd te schieten. Veel mensen hebben zich onbewust aangeleerd om vooral niet te voelen en zijn veel comfortabeler in het hoofd. Denken is makkelijker dan voelen. Voelen doe je in je lichaam, denken in je hoofd. Wanneer we ons down voelen is dat vaak ook een teken van het ontkennen, negeren of onderdrukken van emoties. Deze dienen zich aan in het lichaam en willen aandacht. Ze willen gevoeld worden. Wanneer je je down voelt kun je dit als een signaal zien om wat meer aandacht te schenken aan je lichaam en te luisteren of voelen wat het lichaam je wil laten horen of voelen. Ga zitten en sluit je even af voor prikkels vanuit de buitenwereld. Verplaats de aandacht naar je lichaam. Verplaats je aandacht door je lichaam zodat je elk lichaamsdeel wat aandacht schenkt. Zonder oordeel, zonder streven of niet met een houding van: “ja oké, ik voel nu even wat ik voel zodat het z.s.m. WEG mag gaan”. Voelen wat je je voelt met een open en vriendelijke houding.
Tip 3) Kom in beweging
Emotie betekent letterlijk: energie in beweging. Emoties willen stromen en bewegen. D0or het lichaam, zodat ze kunnen ontladen. Je kunt dit een handje helpen door letterlijk en fysiek in beweging te komen. Dat hoeft niet super intensief in een work-out van 90 minuten. Even een stukje wandelen, stofzuigen, dansen, shaken of wat lichte stretch oefeningen kunnen al een verschil maken. Beweging helpt ook om meer uit je hoofd te komen, je bent immers ook “bezig” met bewegen waardoor er wat minder denkruimte over blijft.
Tip 4) Probeer het gevoel niet op te lossen met je hoofd
Zoals eerder al aangehaald zijn we als mensen heel comfortabel en goed geworden met het denken. We zijn hoofden op pootjes en continu in gedachten. Dit wordt vaak nog een stukje erger wanneer we een lastig gevoel ervaren. We zijn gewend om met ons hoofd problemen op te lossen. Problemen van allerlei soorten en maten. Ons hoofd is een soort probleem oplossingsmachine. Heel handig, maar niet wanneer het aankomt op gevoelens. Dat zijn namelijk geen concrete en uiterlijke problemen. Plus ze zijn niet altijd op te lossen. Ze zijn er gewoon. Het analyseren, verklaren, ontrafelen en zoeken naar oplossingen kost alleen maar energie en werkt vaak averechts.
Tip 5) Doe een (kalmerende) ademhalingsoefening
De ademhaling is iets wonderlijks en een heel mooie manier om meer in je lijf te komen, maar ook om jezelf wat te kalmeren. Bijvoorbeeld ook wanneer er een lastige emotie is. Hoe we ons van binnen voelen heeft een direct effect op de ademhaling. Wanneer er een lastig gevoel is kan de adem hoger gaan zitten, sneller gaan of gaan schokken. Dit kan het gevoel verergeren. Andersom werkt het ook, wanneer we een ademhalingsoefening doen en de adem juist verdiepen, vertragen en verzachten, kunnen we een gevoel of een lastigheid ook wat draagbaarder maken. Probeer eens in 4 seconden in te ademen en in 6 seconden uit te ademen. In door je neus, uit door je mond. Meer informatie of meer ademhalingsoefeningen kun je vinden op de website van The Breathwork Movement.
In dit blog las je 5 tips voor wanneer je je down voelt. Wil je meer blogs lezen, of wil je liever actief aan de slag en je mind gaan trainen? Dat kan bij de Mindklub. Check eens deze pagina met het trainingsaanbod en meld je aan voor een gratis proefles.