Grenzen en zelfzorg bij hooggevoeligheid

grenzen en zelfzorg bij hooggevoeligheid

Grenzen en zelfzorg bij hooggevoeligheid. Waarom is dit zo belangrijk om te bewaken? Lees er meer over in dit blog.

Sensitiviteit en hooggevoeligheid

Sensitiviteit als emotionele vaardigheid verwijst naar het vermogen om subtiele emoties, behoeften en signalen van anderen te herkennen. Het is een vaardigheid in het aanvoelen van anderen. Mensen verschillen hierin. De een is sensitiever dan de ander, maar sensitiviteit is wel een menselijk eigenschap. Dit komt mede door onze spiegelneuronen, die maken dat wij anderen kunnen spiegelen. Je schiet in de lach als je een ander ziet lachen of je voelt verdriet, wanneer je een ander verdrietig ziet. Het verschil met hooggevoeligheid is dat dit niet een menselijke vaardigheid is, die een ieder bezit. Sommigen zijn hooggevoelig, en dit gaat niet alleen over het gevoelig zijn voor de emoties van anderen (sensitiviteit), maar ook over andere sensorische prikkels in de omgeving. Wanneer je hooggevoelig bent komt de omgeving meer ongefilterd bij je binnen.

Grenzen bij hooggevoeligheid

Wanneer je hooggevoelig bent komt er veel bij je binnen vanuit de omgeving. Geluiden, sferen, beelden, licht, emoties, energieën, etc. etc. Je bent ook sensitief en voelt sterk wat anderen in jouw omgeving voelen. Ook voel je emoties meer intens. Een mooie eigenschap omdat je vaak goed kunt aanpassen op de ander, kunt meeleven en daardoor diepgaande relaties kunt opbouwen. Er is wel een “maar”, of een keerzijde. Er komt namelijk vaak te veel binnen waardoor het van binnen “verstoord” wordt. Het is niet meer helder en je zicht raakt vertroebeld. Je raakt uit balans. Je voelt je moe, leeg, verward, emotioneel en begrijpt niet goed wat je voelt. Wanneer je hooggevoelig bent kunnen “anderen”, of kan “de omgeving” makkelijk bij jou binnenkomen. Het is zaak om je hier bewust van te zijn en te leren jouw grenzen te bewaken. Niet alles en iedereen mag, kan en wil je toelaten omdat dat nou eenmaal doodvermoeiend is en heel vaak helemaal niet nodig.

Zelfzorg en grenzen

Wanneer je niet goed voor jezelf zorgt vervagen je grenzen en wordt het moeilijker om deze te bewaken. Misschien herken je dit wel. Wanneer je alcohol hebt gedronken, wanneer je gestresst bent of wanneer je honger hebt doe je maar gewoon. Automatisch. Onbewust. Onbedachtzaam. Je hebt minder controle. Over je gedrag, maar ook over je grenzen. Zelfzorg is een veelomvattend begrip en gaat bijvoorbeeld over het hebben van een gezond dag/nachtritme met voldoende slaap, gezond eten, bewegen, limiteren van schermtijd, het zijn in de natuur. Eigenlijk heel simpel: doen wat goed voor je is en laten wat niet goed voor je is. Zo bescherm je jezelf, vergroot je je controle, verstevig je je grenzen en verbeter je je grensbewaking.

Grenzen en zelfzorg zijn dus super belangrijk bij hooggevoeligheid. Wil je hier meer over weten of lezen? Lees dan bijvoorbeeld  blog van Mindklub over Mindfulness en overprikkeling, of op deze website. Wil je een stok achter de deur in het structureel goed voor jezelf zorgen? Kom eens langs bij Mindklub en ontdek wat bij jou past.

Misschien vind je deze blogs ook interessant

Bekijk hier meer nieuws, blogs, tips en meer.

Mentale hersteltraining
Mentale training

Mentale hersteltraining

Mentale hersteltraining – wekelijkse groepsles bij Mindklub Voor de spieren in je lichaam is herstel

mindful kickboxing
Mentale training

Mindful kickboxing

Mindful kickboxing, vanaf nu elke week woensdag van 18.00 – 19.00 uur in het groepslesrooster

mentale kracht trainen
Mentale training

Mentale kracht trainen

Mentale kracht trainen is heel waardevol om meer vertrouwen en minder angst te ervaren. Angst