Skip to main content

Compassietraining en de innerlijke criticus. In de compassietraining is de innerlijke criticus een belangrijk aandachtspunt. De innerlijke criticus is namelijk niet bepaald compassievol. Integendeel. De innerlijke criticus is veroordelend, streng en negatief. Lees in dit blog meer over de innerlijke criticus en de compassietraining.

Innerlijke criticus

De innerlijke criticus is een soort innerlijke stem. Of een innerlijk personage. Een kant van ons, die voortdurend toeziet op hoe je je gedraagt, wat je doet, wat je niet doet, wat je zegt, wat je voelt etc. De innerlijke criticus levert voortdurend commentaar. De innerlijke criticus probeert je continu duidelijk te maken wat er niet goed gaat of wat er nog beter kan. Voor velen is de innerlijke criticus bekend, en zelfs zo bekend, dat we niet eens meer beseffen dat het ook anders kan. Dat er ook andere, minder kritische kanten, in ons zitten. We zijn helemaal één geworden met onze innerlijke criticus. Wat doet de innerlijke criticus voor onze mentale fitheid?

Innerlijke criticus en mentale fitheid

De aanwezigheid en dominantie van de innerlijke criticus kan behoorlijk bepalend zijn voor onze mentale fitheid en hoe we ons voelen. De innerlijke criticus manifesteert zich voornamelijk in onze gedachtenwereld. Gedachten zijn weer van invloed op hoe we ons voelen. Een gedachte als: “Ik ben altijd zo saai in groepen” kan een onzeker of neerslachtig gevoel in de hand werken. Een gedachte als: “je bent vandaag echt nog 0 productief geweest, doe eens effe wat” geeft makkelijk een gevoel van onvrede, onrust en misschien zelfs wel schaamte of stress. Waarom is de innerlijke criticus er dan? Hoor ik je misschien denken. De innerlijke criticus, zo geloven we, heeft het wel het beste met ons voor. Ze probeert ons te behoeden voor gevaar en probeert ons te motiveren en aan te zetten tot actie. De intentie is dus misschien wel goed, maar de manier waarop wat minder. Wat is er dan nog meer, naast de innerlijke criticus? En hoe kunnen ons wat minder laten leiden door de innerlijke criticus? (bron: psychologie magazine)

Compassietraining: wat doet het?

De compassietraining is erop gericht om inzichtelijk te krijgen of maken wanneer de innerlijke criticus zich aandient van binnen. Welke gedachten dan worden geproduceerd, wat de triggers zijn en welke patronen deze in de hand werkt. Bewustzijn allereerst. Er wordt ook, zoals net beschreven, uitgegaan van de positieve intentie van de innerlijke criticus. In plaats van ook hier weer over te gaan oordelen en er tegen te vechten, wordt er in de compassietraining met begrip en nieuwsgierigheid naar de innerlijke criticus en haar oorsprong gekeken. In de compassietraining wordt geoefend met het opmerken van de innerlijke criticus, om deze vervolgens wel vriendelijk te onderbreken waar kan. In plaats daarvan wordt geoefend met meer helpende innerlijke houdingen, of kanten, of stemmen. Hoe je het maar wil noemen. Er wordt een innerlijke coach ontwikkelt, die ook een goeie intentie heeft maar op een meer constructieve, liefdevolle en mildere toon te werk gaat. Daarnaast wordt in de compassietraining ook geoefend met het verdragen van moeilijke gevoelens, waar de innerlijke criticus ons voor wil behoeden en bang voor is.

compassietraining en innerlijke criticus

Compassietraining in Groningen

Mindklub biedt drie keer per jaar een compassietraining aan. Op locatie, in een kleine groep van max. 8 deelnemers. De training is een mooi vervolg of verdieping op eerdere meditatie of Mindfulness ervaring, als ook andere coaching of personal training trajecten. Bij Mindklub, of elders. De groepslessen van Mindklub kunnen dienen als een soort warming-up, voor het starten van de compassietraining. Je oefent dan al met het observeren van jezelf, het zitten in stilte en aandachtig zijn voor dat wat er in het moment is. De compassietraining bestaat uit zelfcompassie, als ook compassie naar anderen. Er wordt geoefend door middel van lichaamsgerichte ontspanningsoefeningen, ademhalingstechnieken, gedachte oefeningen en visualisatie oefeningen.

 

Leave a Reply

× Hoe kan ik je helpen?